Verduurzaam je organisatie

Verduurzaam je organisatie

Verduurzaam je organisatie

Verduurzaam je organisatie

Als ondernemer kun je op verschillende manieren starten met het verduurzamen van je organisatie. Belangrijk is om hiermee bottum-up te beginnen. Vraag je personeel of zij besparingen kunnen aangeven. Maak er een leuke uitdaging van met als beloning bijvoorbeeld een (biologisch) etentje voor het meest duurzame idee.

Met kleine overzichtelijke stappen kan het personeel wennen aan het verduurzamen van de organisatie. Denk aan het verminderen van papier. Want weet je wel hoeveel papier er op jaarbasis wordt uitgeprint? Moet je alles wel uitprinten of is het mogelijk om de gehele papier stroom te digitaliseren. En als je dan print kan dit op 1 vel papier? En print je wel dubbelzijdig? Pas je het lettertype of lettergrootte wel eens aan? Zou ik wel doen!

Want weet je wel dat van 1 boom, 10 meter lang en 30 cm dik 8.000 velletjes A4- papier kunnen worden gemaakt. En dat 8.000 velletjes 16 pakken van 500 vellen papier is. Check maar eens hoeveel bomen je op jaarbasis verbruikt.

Uit mijn quickscan blijkt dat er bij het opmaken van een brief meestal niet gekeken wordt of dit op 1 pagina past. En dat er niet altijd standaard dubbelzijdig wordt geprint. Dit kun je heel eenvoudig zelf aanpassen door de printer instellingen automatisch op dubbelzijdig te zetten. En als je toch bezig bent print dan standaard zwart/wit.

Oh, vergeet ook niet een persoonlijke code in te stellen om te kunnen printen. Met deze code kun je zelf bij het kopieerapparaat en/of printer je document uitprinten. Dit heeft als voordeel dat je direct je print mee kunt nemen maar ook dat collega’s documenten niet per ongeluk meenemen. Waardoor je gegevens onbedoeld worden verspreid door de organisatie.